Boekbespreking

De roem van Boskoop. De geschiedenis van een befaamd kwekersdorp

Auteur: Koen van Wijk
Uitgever: Uitgeverij Noordboek, Gorredijk
Omvang: 224 blz, met illustraties
Prijs: €24,90
ISBN: 9789464711509

Op 15 juni 2024, tijdens de Open Kwekerijdag in Boskoop/Hazerswoude, vond de presentatie plaats van De roem van Boskoop.

In dit boek verweeft de auteur Koen van Wijk, veelal chronologisch, de geschiedenis van drie Boskoopse familiebedrijven (Handelskwekerij T. Wezelenburg, Plantentuin Esveld en G.C. Stolwijk & Co. B.V.) met de recente geschiedenis van het sierteeltcentrum Boskoop. Dit maakt het boek waardevol en voor veel lezers herkenbaar.

Het boek opent met een verslag van de Grote Bloemententoonstelling 1911 ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Pomologische Vereniging. Later werd de naam omgedoopt tot Vereniging van Boskoopse Culturen, en vanaf 1961 de ‘Koninklijke’. Een mooie keuze. Tot ca. 1900 werden er vruchtbomen gekweekt in Boskoop, naast een bescheiden productie van siergewassen. Na de eeuwwisseling schakelden de boomkwekers massaal over op siergewassen. Dat betekende zoeken naar nieuwe  producten, afzetkanalen en het verbreden van kennis. De tentoonstelling van 1911 markeerde deze overgang.

Van Wijk verdeelt zijn geschiedschrijving in drie periodes: 1911-1945, 1945-2000 en 2000-2024. Het is indrukwekkend om te lezen welke ontwikkelingen in de boomkwekerijsector hebben plaatsgevonden. Veranderingen op gebied van teelmethodes, sortiment, afzet, vervoer en nog veel meer. Knap is hoe de auteur de ontwikkeling van de drie familiebedrijven inpast in zijn verhaal. De bedrijven zijn zeer verschillend en gaan ook verschillend om met het aanpassen aan de veranderde tijden, met maar één doel: doorgaan. Goed dat de betekenis van familiebedrijven voor onze nationale economie op deze manier aandacht krijgt. Vaak blijft dit onderbelicht.

De vele illustraties en foto’s zijn een verrijking van het boek en maken het lezen tot een plezier. Gelukkig zijn er nog steeds lezers en verzamelaars van boeken die over eigen dorp of streek gaan. Het boek zal terecht in veel boekenkasten een plek vinden.

Recensent: Willem Sanders, oud-voorzitter KVBC